Kirja-arvostelu: Yhdellä neulalla – neulakinnastekniikka tutuksi

Yhdellaneulalla_ennakko_painoOpin tosiaan pääsiäisenä hieman neulakinnastekniikan alkeita. Nälkä kasvoi syödessä ja neulailin menemään useita kokeilukappaleita ja sitten totesin etten motivoidu kunnolla jos en ala jo tekemään jotain ihan oikeaa työtä. Internettiä selaillessa törmäsin Mervi Pasasen kirjaan ”Yhdellä neulalla -neulakinnastekniikka tutuksi”, jonka on kustantanut Moreeni. Uuh, onpas mielenkiintoista, tässä on varmaan kivoja ohjeita! Olen tutustunut Moreeni-kustantamon kirjoihin jo aiemmin – mm. aiemmin mainostamani Synkät kuteet ja Silmäpaosta sisustukseen ovat sen kustantamia ja melkoisen hyviä.

Yhdellä neulalla -kirja on juuri sitä mitä alaotsikko kertookin eli esittelee neulakinnastekniikkaa. Kirjassa on alussa on ensin kirjailijan historiaa neulakinnastekniikan parissa ja sitten ihan sitä neulakinnastekniikan historiaa ja tekniikan nykytilaa. Kirja esittelee erilaiset aloitukset ja myös useita erilaisia pistoja ja ohjeistaa lisäämiseen, kaventamiseen, raidoittamiseen ja langan jatkamiseen.

Selaillessani kirjaa huomasin heti muutaman ilahduttavan seikan. Ensinnäkin, taitto on rauhallinen. Olen ollut käärmeissäni nykyisten käsityökirjojen visuaalisesta ilmeestä, kun tuntuu että erilaisia ja erikokoisia fontteja on miljoona samalla sivulla ja miljoonalla eri värillä. En perhana lähde seuraamaan ohjetta, joka on vaikeasti luettava. Yhdellä neulalla -kirjassa ei ole riehuttu fonteilla, todella helppolukuinen. Toinen ilon aihe oli se, että ohjeiden kintaat, sukat, pipot, huivit sun muut esitellään kuvissa perusteellisesti isoilla kuvilla eri kulmista. Joissain käsityökirjoissa ei ole kunnollisia kuvia kirjan töistä, jolloin joudut arvuuttelemaan mitä olet edes tekemässä.

Heti alussa siis positiivinen fiilis pelkästään kirjaa selaillessa. Esipuhetta lukiessa lähdin symppaamaan kirjoittajaa, koska hän ei vaikuta monilahjakkaalta artesaaninerolta vaan ihan semmoselta normaalilta tyypiltä, joka on itse alussa takkuillut neulakinnastekniikan kanssa ja sitten ajatellut – kuten meikäkin monissa käsityöjutuissa – että jos hän pystyy neulakinnastelun oppimaan niin siihen pystyvät muutkin.

Ohjeet luettavia, kuvat hyviä, sympaattisen oloinen kirjoittaja – mutta oppiiko tätä kirjaa lukemalla tosiaan neulakinnastelua? Teoriasta käytäntöön! Koska osasin jo etukäteen suoran aloituksen, aloin opetella kirjan avulla pyöreää aloitusta. Jos olisin heti alussa pyöreän aloituksen ohjeen kokonaisuudessaan, olisin saanut homman rullaamaan todella nopeasti, mutta ei… En siis voi syyttää kirjaa pyöreän aloituksen kanssa räpeltämisestä. Huomioon ottaen että tällaisia tekniikoita on aika vaikea opettaa kuvasarjoina, job well done – tajusin vihdoin ja viimein missä mennään.

Aloitin pyöreällä aloituksellani kinnasta. Homma ei lähtenyt kulkemaan sitten ollenkaan, mutta selaillessani kirjan ohjeistuksia tajusin kiinnittäväni silmukat väärin (purkua odottavat edelleen kaksi tai kolme väärin tehtyä aloitusta). Eli toisin sanoen minulla oli ongelma, kirja vastasi siihen ja vastaus löytyi helposti. Ei huono. Kun pyöreä aloitus onnistui ja silmukatkin menivät vihdoin oikein tein Virallista Harjoituskinnasta ja perhana, pian minulla oli todella sievä kintaanalku ja peukaloakin siihen muodostui. Ja sitten lähdinkin tekemään jo oikeaa kinnasta ja sain sen päivässä valmiiksi. Kirja siis tosiaan opettaa neulakinnastekniikkaa! Huikeeta.

Käsityökirjoissa kiinnitän myös huomiota pitkäikäisyyteen eli siihen kuinka pitkään opus on omassa hyllyssä hyödyllinen. Mielestäni tämä kirja on melko pitkäikäinen. Ohjeet ovat hyviä perusohjeita (kintaita, sukkia, polvisukkia, pipoja), joita soveltamalla saa tehtyä monenlaisia juttuja. Jos jokin tekniikassa unohtuu, kirja toimii muistinvirkistyksenä. Aloittelijalle hyvä opus, mutta en sitten tiedä antaako tämä kokeneelle neulakinnastelijalle mitään.

Loppujen lopuksi: hyvä kirja, varaukseton neulakinnaspeukku.

kinnas

Jos haluat tämä omaan hyllyysi, tässä tarkemmat tiedot kirjasta.

Mervi Pasanen: Yhdellä neulalla – neulakinnastekniikka tutuksi

Moreeni 2015

ISBN: 978-952-254-247-2

Jätä ihmeessä kommentti!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s